2 Ekim 2014 Perşembe

Her Öğretmene kulüp verilir mi

0 yorum
T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü
 
Sayı : 71915066/869/1721010/01/2013
Konu : Ek ders ücreti 
 
SAMSUN VALİLiĞiNE
(İl Milli Eğitim Müdürlüğü)
 
İlgi: a) Samsun Valiliğinin 04/01/2013 tarihli ve 18646205.841/348 sayılı yazısı,
b) Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar,
c) Millî Eğitim Bakanlığının 27/02/2007 tarihli ve B.08.0.PGM.0.23.01.02.4-507 11707 -(2007/19) sayılı Genelgesi.
 
Sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman öğretmen olarak görevlendirilen öğretmenler ile sınıf veya şube sorumluluğu verilen sınıf/şube rehber öğretmenlerine, öğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri adı altında ödenecek ek ders ücreti hususunda tereddüde düşüldüğüne ilişkin ilgi (a) yazı ve ekleri incelenmiştir.
 
Bilindiği gibi ilgi (b) Karar'ın 6'ncı maddesinin 5'inci fıkrasında; "Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri He böliim, atölye ve laboratuvar şefliği görevi verilen öğretmenler hariç olmak iizere, örgün eğitim kıınmılarmda ilgili mevzuatında belirtilen sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman öğretmen olarak görevlendirilen öğretmenler ile sınıf veya şube sorumluluğu verilen sınıf/şube rehber öğretmenlerinin bu görevlerinin haftada 2 saati ek ders görevi sayılır. Bu dersler, ders dağıtım çizelgesinde 'Öğrenci Sosyal ve Kişilik Hizmetleri' adıyla gösterilir. Bu kapsamda aynı kişiye hem danışman öğretmenlik hem de sınıf/şube rehber öğretmenliği görevi verilmesi hâlinde sadece bir görev için ek ders ücreti ödenir. " hükmüne yer verilmiştir.
 
İlgi (c) Genelgenin 2'nci sırasında ise; "...Bu hükme göre, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Orta Öğretim Kurumlan Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği çerçevesinde sosyal etkinlik fâaliyetlerinde danışman öğretmen olarak görevlendirilenler ile sınıf veya şube sorumluluğu verilen sınıf/şube rehber öğretmenleri, bu görevleri karşılığında, diğer görevlerine bağlı olarak almaları gereken ek ders ücretlerinden bağımsız olarak haftada 2 saat ek ders ücretinden yararlandırılacaklardır. İki görevin birlikte yapılması durumunda da sadece bir görev için ek ders ücreti ödeneceği dikkate alınarak, danışman öğretmenlik ve sınıf/şube rehber öğretmenliği görevinin birlikte aynı öğretmene verilmemesi uygun olacaktır.
 
Bu hüküm kapsamında haftada 2 saat ek ders ücretinden yararlandırılan söz konusu öğretmenler tarafından dönüşümlü olarak okutulan 'Rehberlik/Sosyal Etkinlikler/Sosyal Etkinlik' dersi için ayrıca ek ders ücreti ödenmeyecek; ancak, haftalık ders programında yer atan hu ders saati, bu dersi fiilen okutan öğretmenin hazırlık ve planlama görevi karşılığı ek ders ücretinin belirlenmesinde dikkate alınacaktır. Aynı Genelgenin 6'ncı sırasında ise; "...Hazırlık ve planlama görevi karşılığı verilecek ek ders ücretinin belirlenmesinde aylık ve ek ders ücreti karşılığı fiilen okutulan ders sayıları esas alınacaktır. Bu bağlamda, işletmelerde meslek eğitimi ve staj kapsamındaki ders görevleri ile planlama ve hakım-onarım, öğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri, sınav, belleticilik ve benzeri görevler karşılığı ödenen ek ders ücretlerine ilişkin saatler bu belirlemede dikkate alınmayacaktır..." denilmektedir.
 
Bu çerçevede, sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman öğretmen olarak görevlendirilen öğretmenler ile sınıf veya şube sorumluluğu verilen sınıf/şube rehber öğretmenleri, ilgili mevzuatında yer alan görevleri yerine getirmeleri karşılığında bu kapsamda haftada 2 saat ek ders ücretinden yararlandırılmaktadır.
 
Diğer taraftan, ilgi (c) Genelgede de belirtildiği gibi Rehberlik/Sosyal Etkinlikler/Sosyal Etkinlik dersinin aylık ve ek ders ücreti karşılığı ders görevlerinin belirlenmesinde bir etkisi bulunmamaktadır. Bu ders, sadece dersi fiilen okutan öğretmenlerin hazırlık ve planlama görevi karşılığı ek ders ücretlerinin belirlenmesinde dikkate alınmaktadır.
 
Bu nedenle, sosyal etkinlik faaliyetlerinde danışman öğretmen olarak görevlendirilen öğretmenler ile sınıf veya şube sorumluluğu verilen sınıf/şube rehber öğretmenlerinin, Rehberlik/Sosyal Etkinlikler/Sosyal Etkinlik dersinin haftalık ders çizelgesinde olup olmadığına veya bu dersi fiilen okutup okutmadıklarına bakılmaksızın, aylık ve ek ders ücreti karşılığı ders görevlerinden bağımsız olarak bu görevleri karşılığında haftada 2 saat ek ders ücretinden yararlandırılmaları gerekmektedir.
 
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
 Hikmet ÇOLAK
Bakan a.
Genel Müdür

Leave a Reply