Mustafa Gürkan Anadolu Lisesi tarafından 'Sınıfta oturma düzeni' adlı TÜBİTAK Projesi kapsamında il merkezindeki 11 lisede toplam 600 öğrenciyle oturma düzenlerine yönelik anket düzenlendi. Çalışmada, sınıftaki oturma düzeninin başarı düzeyiyle ne derece örtüştüğü ortaya konuldu. Mustafa Gürkan Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Erkan Ayyıldız, proje kapsamında yapılan araştırmadan elde edilen verilerin ilginç sonuçlar ortaya çıkardığını söyledi. Öğrencilerin oturma düzenlerinin neye göre belirlendiğini geleneksel olarak bildiklerini vurgulayan Ayyıldız, bu bilinen gerçeğin bilimsel boyutunu da araştırmak üzere bu projeyi gerçekleştirdiklerini belirtti.
'BELİRLEYİCİ ETKEN NEDİR?'
Ayyıldız, "Bütün liselerde geleneksel oturma düzeni uygulanıyor. Öğrencilerin arka arkaya oturduğu bir sıra düzeni var. Genelde öğretmen öğrencileri boy sırasına göre ve fiziksel durumuna göre oturtur. Ama sonradan öğrenciler oturma düzenini kendileri belirler. 'Burada belirleyici etken nedir? İşte biz bunu araştırdık" diye konuştu.
'SIRA ARKADAŞINI NEYE GÖRE SEÇTİKLERİNİ DE ARAŞTIRDIK'
TÜBİTAK destekli projeye eğitim-öğretim yılının başında başladıklarını ve yaklaşık 3 ay sürdüğünü kaydeden Ayyıldız, "Ön sırada oturanlar neye göre ön sırayı seçiyor? Arka sıradakiler neye göre arka sırayı seçiyor? Sıra tercihinde cinsiyet farklılıklarında bir farklılık var mı? Bir öğrenci sıra arkadaşını neye göre seçiyor? Anketle bu sorulara cevap aradık. 11 lisede 270 kız ve 330 erkek öğrencinin katılımıyla anket yapıldı. Çıkan sonuçları anket programında değerlendirerek Milli Eğitim Bakanlığı'na ve TüBİTAK'a sunduk" dedi.
'BAŞARI YÜKSEK ANCAK ASOSYALLER'
Anket sonucuna göre ön sırada oturan öğrencilerin derslere daha çok katıldığını, dersi daha çok önemsediğini belirlediklerini vurgulayan Mustafa Gürkan Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni Erkan Ayyıldız, "Ancak bu öğrenciler birazcık asosyal. Özgüvenleri çok düşük" dedi. Ön ve orta sıralarda oturan öğrencilerin öğretmenle daha iyi ilişkiler kurabildiğini de kaydeden Ayyıldız, buna karşı arka sıradaki öğrencilerin ise öğretmenle daha az ilişki kurduğunu söyledi.
Arka sırada oturan öğrencilerin derslere çok katılmadığını ve başarılarının düşük olduğuna dikkat çeken Ayyıldız, "Buna karşın bu öğrenciler daha sosyaller. Sosyal ilişkİlerinde daha başarılı ve özgüvenleri yüksek. Okuldaki sosyal faaliyetlerde bu öğrenciler daha fazla yer alıyor" diye konuştu.
Ankette, öğrencilerin sıra tercihini de sorduklarına vurgu yapan Ayyıldız, erkek öğrencilerin nerede oturacağını, sırasını çok önemsediğini belirlediklerini vurguladı. Kız öğrencilerin ise nerede oturduğundan çok sıra arkadaşını önemsediğine değinen Ayyıldız, "Kız öğrenciler arkadaşlarına daha çok önem veriyor. Yine kız öğrenciler erkeklere göre derslere daha ilgili" dedi.
Ayyıldız, TÜBİTAK'a sunulan projenin yılsonunda bölge sergisinde tanıtılacağını ve sonuçlarının değerlendirileceğini söyledi.
Doğan Haber Ajansı
20 Mart 2013 Çarşamba
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)