Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi ve Çorlu Özel Optimed Tıp Merkezi Psikolojik Danışmanlık Uzmanı Psikolog Kök, "Her çocuk için okula dönüş ve tekrar okul temposuna uyum sağlama farklı duygular uyandırabilir. Bir çocuk okula çok kısa zamanda uyum sağlarken başka bir çocuk için bu biraz daha fazla zaman alabilir. Tatil sonrası okula uyumu etkileyen birçok faktör vardır. Çocuk tatil süresince yeterince dinlendi mi? Kendine yeterince zaman ayırdı mı? Yoksa tatili okuldaki eksiklerini kapatmak için ders çalışarak mı geçirdi? Bunları sorgulamak gerekir. Yeterince dinlenmeyen, tatil yapamayan çocuklar için okula dönmek zor gelecektir. Bu nedenle tatilde çocukların yeterince dinlenmesine fırsat vermek gerekir" açıklamasında bulundu.
Tatil sonrası okula uyumu kolaylaştıracak önerilerde bulunan Psikolog Kök, çocuklara bir hafta önceden ‘okullar açılıyor’ diyerek sürekli okul sorumluluklarını hatırlamanın sakıncalı olabileceğinin altını çizdi. Psikolog Kök, "Çocuklar zaten okulların açılmasına bir hafta kaldığını ve okul dönüşü sorumluluklarının tekrar başlayacağının farkındalar. Çocuğunuza okulun başlamasına birkaç gün kala okulun başlayacağı günü hatırlatabilir ve okula hazırlık yapmasını isteyebilirsiniz. Okulun açılmasına bir gün kala ise okul formasının ve çantasının hazırlanmasına destek olabilirsiniz" ifadelerini kaydetti.
UYKU DÜZENİNE DİKKAT
Çocukların tatil süresinde uyku düzeninin değiştiğine dikkat çeken Psikolog Kök, uyku düzeninin okula uyumunu kolaylaştırmak için birkaç gün fırsat verilmesi gerektiğini dile getirdi. Ailelerin çocukları ile okul dönemindeki günlük programını birlikte yapabileceklerini de sözlerine ekleyen Psikolog Kök, "Çocuğunuz okuldan geldikten sonra kaç saat oyun oynayacak, kaç saat dinlenecek ve ödevlerini hangi saatler arası yapacak bilirse çocuğunuza bu sorumluluklarını sürekli hatırlatmak zorunda kalmazsınız. Çocuğunuz okulun başladığı ilk hafta okul sorumlulukları konusunda biraz tembel davranabilir. Bu konuda çocuğunuza anlayışlı olmalı ve biraz zaman vermelisiniz. Çocuğunuza okuldan eve gelince ‘okul nasıl geçti, derslerde nasıldı?’ gibi sorular sormayın. Çocuğunuz okul konusunda konuşmak isterse konuşabilirsiniz. Çocuğunuzu arkadaşlarıyla veya kardeşleriyle okula uyumu ve performansı açısından kıyaslamayın ve onları örnek göstermeyin. Her çocuğun farklı özellikleri ve ayrı yetenekleri vardır. Çocuğunuzun çocuk olduğunu, oyuna ve eğlenceye ihtiyacı olduğunu unutmayın. Çocuğunuza ders çalışması dışında oyun da oynamasına fırsat verin. Özellikle çocuğunuzun dışarıda arkadaşlarıyla oynaması için motive edin" dedi.