16 Eylül 2018 Pazar

7 BECERİYİ ÖĞRENMİYORSA GELECEKTE İŞLERİ ZOR!

0 yorum


- OKULLAR açılıyor. 20 milyona yakın çocuk okula gidecek. Peki, çocuklar okulda ne öğrenmeli? Harvard Innovation Lab’den Toni Wagner, geleceğin değil bugünün dünyasında rekabet edebilmek için şu 7 temel beceriye sahip olunmalı diyor:
1- Eleştirel düşünme ve problem çözme becerisi
Var olanı olduğu gibi kabul eden, her şeye evet diyen birinden ne mucit olur ne de kaşif.
2- Hayatın farklı katmanları arasında işbirliği kurma becerisi
Önümüzdeki dönemde farklı kültürlerden ve hayatın farklı katmanlarından gelen bireyler arasındaki işbirliğini arttıracak kişilere ihtiyacımız her zamankinden fazla olacak.
3- Zihinsel çeviklik ve esneklik
Bizim biraz da sınav sistemi ile beslenen ‘tek bir doğru’ hastalığımız çocuklarımızın zihinsel çeviklik ve esneklik becerisi kazanmasının önündeki en büyük engel. Tek bir fikre sonuna kadar bağlananların, fikir değiştirmeyi bir nevi özgüvensizlik olarak görenlerin çok zor elde edebileceği bir beceri bu.
4- İnisiyatif alma ve girişimcilik
Sesini çıkartanın susturulduğu bir ortamda inisiyatif almak zor, yeni bir şeye girişmek daha da zor. Ama içinde bulunduğumuz global rekabet ortamında tutunabilmemiz için çocuklarımıza başta okulda inisiyatif almayı öğretmemiz gerek.
5-Sözlü ve yazılı iletişim
Kendini ifade edemeyen, bunu gerektiğinde bir metne dökemeyenler zaten her devirde oldukça zorlanıyordu, şimdi daha da çok zorlanacak.
6- Bilgiye ulaşma ve işleme becerisi
Bu çağda ihtiyaç duyulan beceri, bilgiye hızlı bir şekilde ulaşmak ve daha da önemlisi pek çok farklı kaynaktan elde edilen bilgiyi etkili bir şekilde analiz etmek. Bilgi hamallığına değil, bilgi işleme ustalığına ihtiyacımız var.
7-Meraklanma ve hayal kurma becerisi
Bir Türkiye Hayali kitabında detaylıca örneklendirdiğim gibi hayal kurmakla başlıyor her ilerleme. Merak etmeyen, hayal kurmayanların bir değer ortaya koymaları mümkün değil.

Leave a Reply